In dit artikel ga ik het belang van typografie toelichten, een goede website is namelijk niet compleet zonder goede typografie en dit onderdeel moet dan ook niet onderschat worden.
Schreef tegenover Schreefloos.
Schreefletters tegenover schreefloze letters. Wat houdt dit nou precies in en wanneer moet je welke gebruiken? Dat ga ik je uitleggen. Een schreef is het onderdeel van een lettertype dat aan de onder- en bovenkant uitsteekt. Schreefletters worden vaak gebruikt bij print- en drukwerk en in bijvoorbeeld kranten en boeken. Dit wordt gedaan omdat een schreefletter een grotere vormvariatie heeft. Hierdoor is elke letter sneller herkenbaar en worden ze minder snel verward met een andere letter. Dit maakt het dus een stuk makkelijker en prettiger om grote stukken tekst te lezen. Een aantal bekende schreeflettertypes zijn onder andere:
- Times New Roman
- Palatino
- Georgia
Schreefloze lettertypes zijn meer geschikt voor korte tekstfragmenten zoals onder andere koppen, titels en citaten. Dit omdat het vaak grotere stukken tekst betreft en hierbij minder herkenbaarheid nodig is om verwarring te voorkomen. Ook zie je op het internet nauwelijks letters met schreef, dit komt omdat je vanwege het beeldscherm te maken hebt met een beperkte resolutie. Dit zorgt voor conflicten wanneer je kleine letters met schreef wil gebruiken. De tekst zou hierdoor dus minder herkenbaar zijn en de leesbaarheid erg beperken. Een aantal populaire schreefloze lettertypes zijn onder andere:
- Arial
- Calibri
- Helvetica
- Verdana
Typografie & Design
Typografie is één van de bouwstenen van een goed ontworpen website. Al kan het design nog zo goed zijn, als de verschillende lettertypes niet passen bij de sfeer van het ontwerp is een website gedoemd te mislukken. Dit is dus ongetwijfeld iets waar je veel aandacht aan moet besteden. Met de minimalistische aanpak die tegenwoordig erg in trek is op het internet, neemt het belang van typografie alleen nog maar meer toe. Het is dus tijd om dit te accepteren en er rekening mee te houden.
Lettergrootte
Om typografie goed tot zijn recht te laten komen is het erg belangrijk met lettergrootte te spelen. Variërende tekstgrootte is namelijk de beste manier om tekst van elkaar te onderscheiden. Als je constant bent in het gebruiken van verschillende tekstgroottes zullen je bezoekers hier een patroon in zien, waardoor ze het belang van elk element beter kunnen inschatten en uiteindelijk prettiger te lezen is.
Hou er met lettergrootte ook rekening mee dat je verschillende bezoekers hebt en je met ze allemaal rekening moet houden. Zorg er dus voor dat je niet te kleine tekst gebruikt. Ik raad aan om de body minimaal een 16px grootte te geven. Als je twijfelt of de tekst wel duidelijk genoeg is maak je het groter.
Kleur
Kleur is een zeer belangrijk onderdeel in typografie, het gebruik van de juiste kleuren op de juiste plekken zorgt voor contrast en hiërarchie. Ook haalt kleur een emotie naar boven. Hierdoor kan bijvoorbeeld het imago van verschillende bedrijven worden versterkt door het juist gebruik van kleur in je logo. Kleur is het eerste wat je oog ziet bij het bezoeken van een website. Zorg er dus voor dat je zorgvuldig uitkiest welke kleuren je gebruikt. Meer weten over kleuren en wat dit met je doet? Lees dan dit artikel over kleuren.
Dikte, cursief of onderstreept
Tekst, of een bepaald gedeelte uit een tekst, wordt vaak dik of cursief gemaakt, wanneer de schrijver de betekenis ervan wil versterken en de nadruk er op leggen. Een goeie regel is om dit zo weinig mogelijk te gebruiken. Wanneer je dit vaker doet wordt het effect ervan juist minder. Onderstreepte tekst stamt af van de ’typewriters’. In die tijd was er door de beperkte technologie geen mogelijkheid tot dikgedrukt of cursief. Tegenwoordig wordt het dus nog nauwelijks gebruikt, voornamelijk omdat je hetzelfde doet, maar beter met dikgedrukt of cursief. Waar je onderstreept nog terugziet is bij links in standaard HTML.
Ben je op zoek naar een website waar ook aandachtig naar typografie gekeken wordt? Laat een reactie achter of bel ons voor alle mogelijkheden.
Originally posted 2014-10-10 11:18:15.